Artikuj

Vuani nga gërhitja apo crregullimet e rënda të gjumit??? - Merr FUND problemi juaj!!!

Vuani nga gërhitja apo crregullimet e rënda të gjumit??? - Merr FUND problemi juaj!!!

Apnea e gjumit është një çrregullim serioz që ndodh kur frymëmarrja e një personi ndërpritet gjatë gjumit. Njerëzit me apnea të pa trajtuar ndalojnë frymëmarrjen në mënyrë të përsëritur gjatë gjumit të tyre, nganjëherë qindra herë. Kjo do të thotë që truri - dhe pjesa tjetër e trupit - nuk mund të kenë oksigjen të mjaftueshëm.Mostrajtimi I kёsaj anomalie ka rrezikshmёri tё lartё

Ka dy lloje apneje gjumi:

Apnea Obstruktive e Gjumit (OSA): Më e zakonshme e të dy formave të apnea, ajo është shkaktuar nga një bllokim i rrugëve të frymëmarrjes, zakonisht kur indet e buta në pjesën e pasme të fytit bien gjatë gjumit.
Apnea qendrore e gjumit: Ndryshe nga OSA, rrugët e frymëmarrjes nuk janë të bllokuara, por truri dështon të sinjalizojë muskujt për të marrë frymë, për shkak të paqëndrueshmërisë në qendrën e kontrollit të frymëmarrjes.


Si mund tё dyshoni qё vuani nga ky crregullim?
Zgjoheni me një fyt shumë të lënduar ose të thatë
Gërhitje me zë të lartë
Herë pas here duke u zgjuar me një ndjesi të mbytjes ose gripit
Pagjumesi ose mungesa e energjisë gjatë ditës
Dhimbje koke të mëngjesit
Gjumë jo te qetë
Harresa, ndryshimet e humorit dhe ulja e interesit për seksin
Zgjimi periodik ose pagjumësia

A jam në rrezik për Apnea e gjumit?

Apnea e gjumit mund të prekë cilindo në çdo moshë, madje edhe fëmijët. Faktorët e rrezikut për apnea gjumi përfshijnë:

Të jesh mashkull
Jeni mbipeshë
Duke qenë mbi moshën 40 vjeçare
Duke pasur një madhësi të madhe të qafës (17 inç ose më i madh në meshkuj dhe 16 inç ose më i madh në femra)
Duke pasur bajamet të mëdhenj, një gjuhë të madhe ose një kockë të vogël te nofulles
Duke pasur një histori familjare të apneas se gjumit .
Obstruksioni i hundës për shkak të një sekti të devijuar, alergjive ose problemeve të sinusit

Po si mund tё bёhet diagnostikimi I saktё I kёsaj anomalie ???

Nëse mendoni se vuani nga apnetë e gjumit, mund të flisni me mjekun ORL që mund t’ju referojë për një studim të gjumit.
Nëse keni simptoma të apneas se gjumit, mjeku juaj mund t'ju kërkojë të keni një test apnea të gjumit, të quajtur një polisomnogram.

Teste të Tjera për Sleep Apnea
EEG (elektroencefalogram) EMG (elektromiogram) EOG (electro-oculogram) ECG (electrocardiogram) etj.
.
Trajtimet me apnea gjumi variojnë nga ndryshimet e jetesës, të tilla si humbja e peshës ose ndryshimi i pozicioneve të gjumit, në terapinë CPAP, në kirurgji dhe nepermjet pajisjeve dentare.

Apnea e gjumit dhe pajisjet dentare


Mund të bëhen pajisje dentare që ndihmojnë në mbajtjen e rrugëve të frymëmarrjes gjatë gjumit. Pajisjet e tilla dizenjohen në mënyrë specifike nga dentistët e klinikes Dilo Dental Center .
Kjo është një alternativë efektive, e rehatshme dhe e qëndrueshme ndaj terapisë CPAP ose kirurgjisë korrigjuese. Duke mbajtur një apart tё tillё gjatё fjetjes, nofulla juaj e poshtme do të lëvizë përpara në një pozicion të rehatshem, duke lejuar relaksimin e indeve në pjesën e pasme të fytit dhe duke siguruar që baza e gjuhës suaj të mos bjerë dhe të bllokojë rrugët e frymëmarrjes, duke ju mundёsuar një gjumë tё sigurt dhe pa gёrhitje. Shumica e pacientëve dhe praktikuesve preferojnë terapinë me aplikim me gojë për rehati, komoditet dhe efektivitet.